Карате е наука и изкуство за самозащита, която се базира на използването на естествените оръжия на тялото – ръцете и краката. На Български думата Карате се превежда като „Пътят на празната ръка”. Освен, че дава умения за самозащита и спорт, Карате има и много силен етичен и социален аспект. Тренировките по карате водят до каляване на волята, изграждане на отборен дух, уважение към учителите и родителите, милосърдие и честност. Карате формира личности, които са полезни на обществото.

Стилът Шотокан се характеризира с по-ниски и дълги стойки, в сравнение с останалите стилове в Карате, като ударението се поставя върху създаването на мощ в техниката на удара. Изпълняването на всяка техника от ниска стойка дава по-голяма устойчивост на атакуващият или защитаващият се. Техническите похвати на Шотокан използват действието на връщащата се обратно нанесла удара ръка. Това дава начална скорост и сила за изправяне на другата ръка – така движенията в Шотокан са бързи и силни.

Ние в ЦПКДК акцентираме върху скоростта на изпълнение на техниките, използвайки принципите на отпуснатото тяло, физичните закони, работата с вътрешна енергия, както и добрата физическа подготовка.

\mathbf{F} = m\,\frac{\mathrm{d}\mathbf{v}}{\mathrm{d}t} = m\mathbf{a},

или: за да бъде един удар силен – той трябва да е рязък и бърз.

Шотокан Карате можете да тренирате във всички зали на ЦПКДК.

„Карате преобразява човека, като го прави по-добър” – Сенсей Гоген Ямагучи