школа Дианабад

FAQ

Тук ще намерите отговори на някои от въпросите, които често ни задавате по електронната поща или по телефона.

 

Q: В кои дни и от колко часа са тренировките?
А: Понеделник от 19.30 до 21.30; Сряда от 19.30 до 21.30; Неделя от 18.00 до 20.00;

Q: Как да бъда облечен? Трябва ли задължително да съм с кимоно?
А: За начало можете да тренирате с удобно за вас спортно облекло. Анцуг и тениска, горнище с дълъг ръкав. В последствие сами ще установите колко по-удобно е да се тренира с кимоно и ще се снабдите с такова.

Q: Боси ли тренираме?
А: Да, тренираме боси. След време ще се убедите колко удобно и приятно е това. Моля носете си чисти джапанки, с които да се придвижите от съблекалнята до татами-то за да не се нанася боклук върху него. Залата се третира с препарати за почистване всеки ден, тъй че хигиената е на ниво. Ако все пак изпитвате притеснения да тренирате боси можете да си носите ЧИСТИ гуменки, които да използвате само в залата.

Q: Здравословно състояние?
А: Преди започване на тренировки при нас е задължително да посетите личният си лекар. Той трябва да ви направи предварителен медицински преглед, с който да удостовери, че сте здрави и може да тренирате безпроблемно. Ако имате някакво заболяване също можете да тренирате, но трябва да уведомите за това инструктора на залата и да представите бележка от лекар. Тогава натоварванията и начинът на протичане на тренировката за вас ще бъдат съобразени със здравословното ви състояние.

Q: Възрастта ми/на детето ми подходяща ли е за започване на тренировки ? Не съм ли твърде стар/млад за тренировки по Карате и Джу Джицу? Няма ли да изглеждам смешно в залата?
А: Никога не е твърде рано или твърде късно за започване на тренировки. Ако искате да запишете детето си при нас все пак е желателно то да е достатъчно голямо за да разбира какво правим и да може да комуникира свободно. Имайте предвид и часовете, в които се провеждат занятията – през седмицата те продължават до след 21 часа. В залите на ЦПКДК тренират хора на възраст от 5-6 години до 50+ години, като натоварването и начина по който им се поднася учебния материал са съобразени с индивидуалните възможности на всеки.

Q: Има ли отделна група за деца?
А: В зала Дианабад групата е само една,  но с няколко инструктори. За децата е осигурен инструктор, с когото те тренират отделно от големите и начина по който им се поднася информацията е съобразен с възрастта им.

Q: Никога нищо не съм тренирал/а, физическата ми подготовка никаква я няма, няма ли да се изложа ако дойда?
А: Никой не се е родил научен. Ние сме тук точно за това – да ви вкараме във форма и да ви научим на Карате и Джу Джицу. Няма нищо срамно в това, че все още нямате знания и умения. Не сте единствените, нито първите или последните 🙂

Q: Тези спортове не са ли само за мъже? Аз съм жена/момиче, мога ли да се запиша да тренирам?
А: В нашият клуб жените и мъжете са приблизително еднакво количество. Бойните изкуства, които развиваме могат да бъдат практикувани без значение от пола. Не се учудвайте, ако в залата ни видите как момиче удря, хвърля или прави ключ на момче значително по-голямо от нея – това е обичайна гледка 🙂

Q: Тренирал съм друг боен спорт или в друг клуб и имам кимоно от там. Може ли да тренирам с него?
А: Може да тренирате със старото си кимоно и да носите колана, който сте защитили другаде.

Q: От къде да си купя кимоно? В залата видях, че много от хората носят кимона с клубната символика на ЦПКДК?
А: Можете да си закупите кимоно от всеки един от многобройните магазини за екипировка за бойни спортове. Ако искате да закупите клубния екип на ЦПКДК попитайте инструктора в залата, в която тренирате. Хора, които не са членове на клуба не могат да закупят клубни кимона и анцузи.

Q: Клуба участва ли в състезания и задължително ли е да ходя на тях?
А: Централния полицейски клуб е редовен участник във всички състезания от календара на Българската федерация по Карате и Българска Джу Джицу Федерация. Клубът е организатор на няколко международни, републикански и вътрешно клубни състезания. Участието в състезанията не е задължително. На желаещите да се развиват като спортисти се осигуряват тренировки със специализирана спортна насоченост отделно от общите тренировки на групата.

Q: Лагери, семинари, обмяна на опит и забавления?
А: Членовете на ЦПКДК имат право да посещават семинарите и лагерите, организирани от клуба
– Летен лагер – Ежегодно клуба организира едноседмичен летен лагер на Българското черноморие. Гост инструктори са най-доказаните имена в бойните изкуства от цял свят. Тренира се двуразово – сутрин и вечер, като са осигурени инструктори във всички направления – Джу Джицу, Карате, Бразилско Джу Джицу, Спорт, Реална самозащита, Йога и Кросфит. Във времето между тренировките се ходи на плаж, където се забавляваме със състезания по плуване, теглене на въже, белот, сантасе, шах  или просто събираме тен. Вечерта е време за забавления, като обикновено всички заедно ходим по барове, или пък пеем и свирим с китари на плажа. На лагера можете да вземете и придружители, които не тренират в клуба.
– Зимен лагер – ежегодно ЦПКДК организира два зимни лагера – един по Джу Джицу с участници от цял свят и един Будо лагер, в който се тренира по всички направления, които клубът развива. Продължителността на лагера е 1 седмица, като в свободното време може да се ходи на ски или разходки в планината. Тренировките са двуразови.
– Периодични семинари за повишаване на техническото и тактическото ниво на състезатели и трениращи в клуба се провеждат през цялата година.